“I have a dream”

Gepubliceerd op 10 januari 2023 om 14:47


Misschien heb je deze uitspraak wel eens gehoord. Het komt van deze man, dominee Martin Luther King. In 1963 houdt hij een beroemde toespraak in Washington, de hoofdstad van Amerika.

King droomt dat het in zijn land ooit mogelijk moet zijn dat blanke en zwarte mensen gelijkwaardig en in harmonie kunnen samenleven.

Die droom is in het zuiden van Amerika nog ver weg, Hier groeit Martin Luther King op. De zwarte bevolking leeft er gescheiden van de blanke bevolking. Bordjes geven aan of er blanke mensen naar binnen mogen, of zwarte mensen. Cafés zijn gescheiden, wachtkamers, zelfs toiletten. In de bus mogen zwarte mensen alleen achterin zitten, de voorste plekken zijn gereserveerd voor blanke mensen.

Martin Luther King is hier heel kwaad over. En hij is niet de enige. In 1955 is deze Rosa Parks na haar werkdag op weg naar huis. Ze gaat zitten op een stoel die alleen voor blanken is gereserveerd. Ze weigert op te staan voor een blanke man en wordt daarom zelfs gearresteerd.

Martin Luther King hoort van Rosa Parks en roept alle zwarte mensen op om niet meer de bus te nemen zolang daar gescheiden plaatsen zijn. Het wordt het begin van langdurige protesten. De strijd voor gelijke rechten is begonnen.

Martin Luther King wil wel dat de strijd waardig wordt gestreden. Hij roept op een geweldloze strijd te voeren. Blijf rustig en kalm. Verweer je niet. Je hebt net zoveel recht als blanke mensen. Dominee King organiseert massale protestmarsen, waarbij ze bijvoorbeeld allemaal gaan zitten op de openbare weg.

En als ze je het recht niet geven om te stemmen, dan ga je dat halen. En als het protest dan met harde hand wordt neergeslagen, geen geweld terug doen. Sla niet terug. Dan toon je nog beter aan dat je in je recht staat. Dat je vrij bent.

King wordt vaak gearresteerd, maar vindt dat door zijn arrestatie alleen maar duidelijker wordt dat de regels oneerlijk zijn.

Martin Luther King inspireert duizenden mensen met zijn manier van protesteren. Zo trekken er 200.000 mensen naar de hoofdstad waar ze naar zijn beroemd geworden toespraak luisteren.

De mars op Washington verloopt vreedzaam, maar de geweldloze strijd om vrijheid en gelijke rechten duurt veel mensen te lang.

Er wordt tóch geplunderd en brand gesticht door zwarte demonstranten. Geweldloos protesteren is voor sommigen te moeilijk.

King houdt het bij woorden. Een vreedzame protestmars in het zuiden wordt hardhandig neergeslagen en het gewelddadige optreden van de politie wordt in het hele land afgekeurd.

Een paar dagen later maakt de Amerikaanse president bekend dat de rassenscheiding wordt afgeschaft en zwarte Amerikanen krijgen in het hele land dezelfde rechten als de blanke.

De beroemde droom is een stuk dichterbij en de woorden van Martin Luther King worden overal herinnerd. Maar King maakt dat zelf niet lang mee.

King zegt het beloofde land te zien in zijn laatste toespraak. En het lijkt wel of hij zijn dood voelt aankomen. Want op 4 april 1968 wordt hij in Memphis doodgeschoten.

De geweldloze dominee komt door geweld om het leven. Toch zullen we zijn woorden, en zijn droom altijd herinneren.

Bron schooltv

Dromen, doelen of een missie, alles heeft te maken met mindset. Wil jij je mindset aanpassen?
Mastery to Financial Freedom heeft een online programma beschikbaar om je mindset aan te passen. Vooral ten aanzien van hoe jij geld ervaart. Maar het kan op vele vlakken een bijdrage leveren. Wil jij meer over dit programma weten of je inschrijven? Klik hier voor meer informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.