In 2021 was 34 procent van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfstandig. In totaal hebben we het dan over 1,6 miljoen vrouwen. Onder hen had 32 procent wel betaald werk, maar was het inkomen dat daarmee werd verdiend lager dan bijstandsniveau. Dat bedrag staat gelijk aan een inkomen van 1080 euro netto per maand. Een groot aantal vrouwen in Nederland heeft geen eigen inkomen en is helemaal afhankelijk van een partner.
Bron: Metro Jana Witteman
Gelijke beloning voor gelijk werk staat al jaren in de wet. En toch is er nog altijd een verschil tussen de salarissen van mannen en vrouwen.
Ook wij hebben besloten dat ik zou stoppen met werken in 1989 en de taken met betrekken tot de kinderen en het huishouden voor mijn rekening zou nemen. We hadden een dochtertje van 3. Toen ons tweede kind, een zoon geboren is. Wisten wij dat hij zijn eerste levensjaren de nodige ziekenhuis bezoeken zou moeten ondergaan. De tweede reden was dat het bedrijf waar ik werkte starten met de automatisering en er mensen ontslagen zouden worden met behoud van een uitkering de eerste tijd. Toen mijn uitkering stopte, is mijn bankrekening opgezegd.
Mijn echtgenoot had een goede baan, dus financieel was het geen probleem.
Toen onze zoon 4.5 jaar was is mijn man als zelfstandig marktkoopman begonnen. Tijdens de omschakeling het eerste jaar ben ik bijgesprongen.
Twee jaar later is ons derde kind, een zoon, geboren. Toen hij 2 jaar was zijn wij van Brabant naar Zeeland verhuisd omdat mijn echtgenoot rijangst kreeg. Hij reed toen 3 keer per week 240 km per dag. Dit alles werd hem teveel we hebben toen besloten om naar Zeeland te verhuizen.
Met 3 kinderen in een nieuwe omgeving was het behoorlijk druk. Ik richtte mijn aandacht op de kids en het huishouden. Mijn echtgenoot had inmiddels 5 markten en meestal 1 inkoop dag.
Ik cijferde mezelf weg. Voelde me steeds onzekerder worden. Ik was altijd moe en deed steeds minder dingen die ik leuk vond. In 2006 ben ik raskatten gaan fokken. Een leuke hobby echter het was geen optie vanwege de kosten om ze allemaal naar een pension te brengen tijdens onze vakantie. Via de markt kwam mijn man in contact met iemand die ging vissen in Noorwegen. De 10 opvolgende jaren is hij alleen op visvakantie geweest. Wat ik op dat moment geen enkel probleem vond.
In 2007 werd mijn man 50 jaar. Onze dochter en ik wilde iets speciaals doen. Het zou een ballonvaart worden. Omdat mijn man dingen niet graag alleen doet, zou ik meegaan. Twee van de kinderen wilde ook wel mee.
Later kreeg ik van hem te horen dat hij zijn eigen verjaardagscadeau had betaald.
Dit kwam bij mij hard aan. Hoe dan, we zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik was verdrietig, boos en voelde mezelf niet gelijkwaardig.
In 2010 wilde ik NLP gaan studeren waar mijn echtgenoot het niet mee eens was, ook vanwege het financiële plaatje. Ik heb het wel doorgezet.
Vaak was ik me totaal niet bewust wat er gebeurde. Jarenlang ging de aanrechtsubsidie zonder dat ik wist op de spaarrekening voor later.
In 2016 heb ik een eigen bankrekening geopend.
De subsidie werd op mijn bankrekening bijgeschreven waar mijn echtgenoot het niet mee eens was. Hij wilde dat het op de spaarrekening zou worden gezet voor later. De eerste keer heb ik het weer laten gebeuren, het 2e jaar heb ik de helft gehouden en daarna was ik er klaar mee om steeds om alles te moeten vragen.
Het moeten vragen werd steeds lastiger, het voelde niet goed. Wanneer er weer eens een discussie was over geld uitgeven voor iets wat mijn man niet nodig vond en ik door bleef vragen werd mij duidelijk gemaakt dat hij het geld binnenbracht en dus ook hij beslist.
Een paar jaar heb ik als courier voor een bedrijf wat de distributie van auto-onderdelen deed, gewerkt op oproepbasis. Met het salaris kon ik dingen doen zonder “verantwoording” te moeten leggen. Toen ik 64 jaar werd, ben ik gestopt omdat het mij te zwaar werd. Letterlijk te zwaar om te tillen. 6 ritten op een dag van zo’n 360 km en 10.000 stappen.
Ik werk nu aan een online programma omdat ik 2.000.000 vrouwen wil begeleiden naar financiële vrijheid. Het eerste programma om je mindset aan te passen is beschikbaar. Ten aanzien van hoe jij geld ervaart. Maar het kan op vele vlakken een bijdrage leveren. Wil jij meer over dit programma weten of je inschrijven? Klik hier voor meer informatie.
Reactie plaatsen
Reacties