Crypto-marktcycli begrijpen

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 08:47

Ondanks de constante veranderingen in de wereld, heeft de menselijke natuur de neiging om in de loop van de tijd constant te blijven. Daarom kan het bestuderen van geschiedenis een waardevol hulpmiddel zijn voor beleggers. Markten zijn een weerspiegeling van menselijk gedrag en hebben de neiging patronen te volgen, vaak gekenmerkt door periodes van euforie gevolgd door moedeloosheid. Door het verleden te onderzoeken, kunnen we inzicht krijgen in de huidige marktcycli en weloverwogen beslissingen nemen over onze investeringen.

In het geval van cryptocurrency heeft de markt verschillende cycli doorgemaakt, waaronder de huidige "crypto-winter" die een langere periode heeft geduurd. Het is belangrijk om afstand te nemen van sterke emoties en de situatie in vogelvlucht te bekijken om te begrijpen waar we aan toe zijn en om strategische beslissingen te nemen. Het onderzoeken van de geschiedenis van bitcoin, een cryptocurrency met een aanzienlijke hoeveelheid beschikbare gegevens, kan dienen als een proxy voor het begrijpen van de algehele cryptomarktcycli.

Om uw kansen op het behalen van een aanzienlijk rendement in de volgende bullmarkt te vergroten, is het essentieel om vertrouwd te raken met de basisprincipes van eerdere marktcycli. Dit kan worden bereikt door de belangrijkste trends en patronen van de laatste paar cycli te lezen en te leren. Omdat cryptocurrencies relatief nieuw zijn, is bitcoin degene met de meeste gegevens die beschikbaar zijn voor analyse. Dus laten we erin springen en een kijkje nemen.

Basisprincipes: de vier fasen van cryptocurrency-marktcycli
Accumulatiefase → Aanloopfase → Distributiefase → Afbouwfase → Accumulatiefase

De markt voor cryptocurrencies volgt een voorspelbare cyclus van fasen, waaronder de accumulatiefase, de aanloopfase (ook bekend als de bullmarkt), de distributiefase en de afbouwfase (ook bekend als de bearmarkt). Inzicht in deze fasen kan beleggers helpen weloverwogen beslissingen te nemen over hun beleggingen.

Accumulatie fase
De accumulatiefase begint na de afbouwfase, wanneer de markt het dieptepunt heeft bereikt en slim geld begint in te kopen omdat ze denken dat het grootste deel van het nadeel al is opgetreden. Deze fase wordt gekenmerkt door een lage hype en wordt vaak gekenmerkt door de uitdrukking 'buying the dip'. Het komt zelden voor dat nieuwe investeerders, met name particuliere investeerders, de markt betreden tijdens de accumulatiefase, aangezien cryptocurrencies vaak een negatief sentiment hebben en vaak worden bekritiseerd door de reguliere media.

Aanloopfase (bullmarkt)
De aanloopfase, of bullmarkt, volgt op de accumulatiefase en wordt gekenmerkt door een dramatische prijsstijging. Tijdens deze fase verschuift het sentiment naar optimistische vooruitzichten en begint de angst om iets te missen (FOMO) veel beleggers te treffen, vooral nieuwe. De handelsvolumes nemen toe naarmate meer mensen de markt betreden en de prijzen blijven stijgen.

Distributie fase
De distributiefase volgt op de aanloopfase en kenmerkt zich door een verschuiving in de balans van kopers en verkopers, waarbij verkopers zwaarder gaan wegen dan kopers. Dit leidt tot een langzame prijsdaling en gemengd sentiment, aangezien sommigen denken dat het een tijdelijke dip is, terwijl anderen denken dat dit het begin markeert van de bearmarkt. Tijdens de distributiefase kunnen beleggers worden ingehaald door emotie en beslissingen nemen op basis van de overtuiging dat de prijs zeker weer zal stijgen, in plaats van op basis van logische analyse.

In de vroege delen van de distributiefase zie je vaak prijzen op een recordhoogte. Tijdens deze fase beginnen verkopers zwaarder te wegen dan de kopers. Als je tijdens de distributiefase all time highs ziet, is het soms een enkele piek (Bitcoin in 2017), maar je kunt ook dubbele of driedubbele pieken zien (Bitcoin in 2021).

Tegen die tijd is het slimme geld uit longposities verzilverd en zijn er minder kopers op de markt dan tijdens het begin van de Bull Run.

Afbouwfase (Bear Market)
De afbouwfase, of bearmarkt, volgt op de distributiefase, wanneer slim geld is verkocht en de menigte volgt. Dit kan een moeilijke fase zijn voor onervaren beleggers die denken dat hun vermogen ongetwijfeld in prijs zal stijgen, maar in plaats daarvan blijft de prijs dalen. Beleggers die niet op de hoogte zijn van marktcycli of die denken dat de cyclus deze keer anders is, kunnen hun beleggingen te laat verkopen of vasthouden aan hun beleggingen in moeilijke marktomstandigheden, waardoor hun rendement op de investering op de lange termijn mogelijk afneemt. De zorg om geen rekening te houden met marktcycli en HODLing ten koste van alles, kan investeringsmogelijkheden schaden en de ROI op de lange termijn verminderen. Daarom is een goede diversificatie en risicobeheer de sleutel tot succes op de lange termijn.

In welke fase zitten we momenteel?
Het kan een uitdaging zijn om in real-time te bepalen in welke fase de markt zich bevindt, maar het is waarschijnlijk dat we momenteel in de afbouwfase zitten, gezien de langdurige periode van dalende prijzen. Het is ook onwaarschijnlijk dat we ons nog in de distributiefase bevinden, aangezien het sentiment laag is sinds ongeveer $ 40.000. En als we het hebben over bodemgebeurtenissen van het type zwarte zwaan — zoek dan niet verder dan FTX.

Laten we eerdere recessies eens bekijken...

BTC 2012–2016 Marktcyclus

BTC 2016-2020 Marktcyclus

BTC 2020-2022 Marktcyclus

Terugkijkend op eerdere cycli van Bitcoin, heeft de markt eind 2013 (hoogtepunt van $1.160), 2017 (hoogste punt van $19.500) en 2021 (hoogste punt van $69.000) bereikt.

Na de top van 2013 daalde bitcoin met 86% tot dieptepunten van $150 over een periode van 413 dagen.

Na de top van 2017 daalde bitcoin met 83% tot dieptepunten van $3.200 over een periode van 371 dagen.

Tot nu toe na de top van 2021 is bitcoin ongeveer 76,5% gedaald en zijn we 385 dagen verwijderd van de top.

Ter vergelijking: als bitcoin het equivalent van 2013-2015 zou laten vallen, zou dat ons op een bodemprijs van $ 9.000 brengen. Als bitcoin het equivalent van de 2017-2018 zou laten vallen, zou het dieptepunt $ 11.700 zijn.

Institutionele feedback
Onlangs ondervraagde institutionele beleggers denken grotendeels dat we ofwel een lagere trend zullen doormaken (voortdurende afbouwfase) of dat we de komende 12 maanden relatief vlak en binnen een bepaald bereik blijven (accumulatiefase).

Hoewel 29% van de institutionele beleggers van mening is dat de markt voor cryptocurrency de komende 12 maanden lager zal evolueren, zullen ze er niet snel uitkomen.

Als instellingen dachten dat er nog een enorme waardedaling voor cryptocurrencies zou komen en we niet op zijn minst het einde van de bearmarkt zouden naderen, zouden we zien dat meer dan 6% van hen hun cryptocurrency-allocatie in de komende 3 jaar zou verminderen.

Eerdere dalingen zijn geen indicatie voor toekomstige dalingen, maar als u de markten wilt timen in termen van pogingen om hoog te kopen en laag te verkopen, is het belangrijk om rekening te houden met de geschiedenis van de markt wanneer u besluit geld in te zetten.

Accumulatie- en Bull Run-fasen van bitcoin in vorige 2 cycli na verkochte zwakke handen

BTC Accumulatie & Bull Run Fasen Begin 2015 — Eind 2017

BTC-accumulatie- en bullrun-fasen eind 2018 — eind 2021

Belangrijkste leerpunten:

3 jaar omhoog → 1 jaar omlaag

Afnemende opbrengsten

3 jaar omhoog → 1 jaar omlaag

De prijs van Bitcoin heeft de neiging om 3 jaar prijsaccumulatie te ervaren met 1 jaar snelle prijsdaling.

Dit is de reden waarom hefboomwerking in cryptocurrency veel investeerders kan wegvagen (FTX en 3AC beide voorbeelden) vanwege de snelle prijsdaling. In het geval van 3AC, als ze alleen op de markt hadden gehandeld, zouden ze niet zijn geliquideerd omdat investeerders (zoals Alameda) "op hun posities jaagden".

De reden waarom de cyclus van bitcoins een periode van 4 jaar is, is de halvering. En aangezien de industrie nieuw is en bitcoin een marktdominantie van 38% heeft, bewegen de markt als geheel en bitcoin grotendeels samen.

Afnemende opbrengsten
Na het dieptepunt begin 2015 steeg de prijs van bitcoin met 11.612% (116x) om eind 2017 een hoogtepunt van $19.500 te bereiken. In de volgende cyclus, eind 2018, 2.193% (21x) tot een hoogtepunt van $69.000 eind 2021.

Bitcoin loopt door de jaren heen, zoals veel activa, naarmate ze in de loop van de tijd meer marktwaarde krijgen, hebben ze vaak een afnemend rendement.

Dit is niet uniek voor bitcoin en is terug te zien in veel verschillende activa. Naarmate een activum meer waarde heeft, is er meer geld nodig om de prijsaccumulatie op hetzelfde niveau te brengen als voorheen.

Dus bij het voorspellen hoe ver bitcoin zal gaan in de volgende bull run op basis van de geschiedenis van eerdere cycli, kan men aannemen dat de prijsaccumulatie vanaf de bodem van deze cyclus waarschijnlijk minder dan 21x zal zijn.

Hoe u zich kunt voorbereiden op cryptomarktcycli
Om het risico van het nemen van slechte investeringsbeslissingen op basis van marktcycli te minimaliseren, is een betrouwbare strategie dollar-cost averaging, waarbij op regelmatige tijdstippen een vast bedrag wordt geïnvesteerd, ongeacht de marktomstandigheden. Deze benadering kan een veilige manier zijn om op lange termijn vermogen op te bouwen, vooral als u in kwaliteitsactiva investeert.

Als u echter een hoger rendement wilt behalen, is het belangrijk om de geschiedenis van prijsactie te bestuderen en een basiskennis te krijgen van technische analyse om uw investeringsbeslissingen te onderbouwen. Hoewel beleggers bij hun eerste poging vaak fouten maken, is het mogelijk om langetermijn buy-and-hold-rendementen te overtreffen door strategisch te kopen en verkopen op basis van marktfasen.

Tijdens de opbouwfase kan het voordelig zijn om uw beleggingen te verhogen om te profiteren van lagere prijzen. In de aanloop- en uitkeringsfase kan het raadzaam zijn om winst te nemen en uw beleggingsstrategie opnieuw te beoordelen. Door een gedisciplineerde aanpak te volgen die is gebaseerd op een grondig begrip van markttrends, kunt u uw potentieel voor succes in de cryptocurrency-markt maximaliseren.

Investeren in crypto kan moeilijk zijn, maar hoeft dat niet te zijn! Het is gebruikelijk dat beleggers tijdens de aanloopfase de markt betreden of opnieuw betreden, maar door te leren van de fouten van anderen kunt u veelvoorkomende valkuilen vermijden en beter geïnformeerde investeringsbeslissingen nemen! Geduld en discipline zijn de sleutelwoorden.

Na het dieptepunt begin 2015 steeg de prijs van bitcoin met 11.612% (116x) om eind 2017 een hoogtepunt van $19.500 te bereiken. In de volgende cyclus, eind 2018, 2.193% (21x) tot een hoogtepunt van $69.000 eind 2021.

Bitcoin loopt door de jaren heen, zoals veel activa, naarmate ze in de loop van de tijd meer marktwaarde krijgen, hebben ze vaak een afnemend rendement.

Dit is niet uniek voor bitcoin en is terug te zien in veel verschillende activa. Naarmate een activum meer waarde heeft, is er meer geld nodig om de prijsaccumulatie op hetzelfde niveau te brengen als voorheen.

Dus bij het voorspellen hoe ver bitcoin zal gaan in de volgende bull run op basis van de geschiedenis van eerdere cycli, kan men aannemen dat de prijsaccumulatie vanaf de bodem van deze cyclus waarschijnlijk minder dan 21x zal zijn.

Hoe u zich kunt voorbereiden op cryptomarktcycli
Om het risico van het nemen van slechte investeringsbeslissingen op basis van marktcycli te minimaliseren, is een betrouwbare strategie dollar-cost averaging, waarbij op regelmatige tijdstippen een vast bedrag wordt geïnvesteerd, ongeacht de marktomstandigheden. Deze benadering kan een veilige manier zijn om op lange termijn vermogen op te bouwen, vooral als u in kwaliteitsactiva investeert.

Als u echter een hoger rendement wilt behalen, is het belangrijk om de geschiedenis van prijsactie te bestuderen en een basiskennis te krijgen van technische analyse om uw investeringsbeslissingen te onderbouwen. Hoewel beleggers bij hun eerste poging vaak fouten maken, is het mogelijk om langetermijn buy-and-hold-rendementen te overtreffen door strategisch te kopen en verkopen op basis van marktfasen.

Tijdens de opbouwfase kan het voordelig zijn om uw beleggingen te verhogen om te profiteren van lagere prijzen. In de aanloop- en uitkeringsfase kan het raadzaam zijn om winst te nemen en uw beleggingsstrategie opnieuw te beoordelen. Door een gedisciplineerde aanpak te volgen die is gebaseerd op een grondig begrip van markttrends, kunt u uw potentieel voor succes in de cryptocurrency-markt maximaliseren.

Investeren in crypto kan moeilijk zijn, maar hoeft dat niet te zijn! Het is gebruikelijk dat beleggers tijdens de aanloopfase de markt betreden of opnieuw betreden, maar door te leren van de fouten van anderen kunt u veelvoorkomende valkuilen vermijden en beter geïnformeerde investeringsbeslissingen nemen! Geduld en discipline zijn de sleutelwoorden.
Bron: https://coinmarketcap.com/community/articles/63c1aafff4aaeb3d5554cdc8/

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.